Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

Het zou kunnen dat je Fifty Foot Combo niet kent, dat zou onterecht zijn, maar het kan. In dat geval stellen we je hier voor aan de band die al 20 jaar garant staat voor trashy rock ’n roll, surf, psych en garage, liefst luid, wild en sexy opgediend en onder het welluidende motto ‘100 % brutaal – 95% instrumentaal’. Na een windstilte zijn ze sinds 2012 langzaam maar zeker helemaal terug aan het komen. Op 28 maart ligt er een nieuwe langspeler en zes tracks zijn nu al te horen op Never Mind The Hype. “We willen ranzig doorgaan tot we er dood bij neervallen.”

Fifty Foot Combo is zo verwoven met de Belgische en zeker ook de Gentse muziekscene dat een van hun leden meespeelt in de film Belgica. De soundtrack bij die film van Felix van Groeningen is losjes gebaseerd op verhalen in en rond Charlatan en in die zaal stelde Fifty Foot Combo vorige week op een Belgica feestje hun single Wild Man voor.

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

Daarbuiten is het combo sowieso niet weg te denken uit de canon van de Belgische rock ’n roll en we vragen dus aan de op het nest teruggekeerde gitarist Rodrigo Fuentealba hoe die vorken nu allemaal in de stelen zitten. En waarom is het trashy rock ’n roll- en surfcombo eigenlijk teruggekomen. “Vooral omdat niemand de fakkel overneemt. In plaats van luide rauwe energieke sexy rock’n roll doen jonge bands meer aan emo-tsie, singersongwriter en pathos. Saai. Dus nemen wij het dan maar zelf weer op.”

De plaat is in drie dagen opgenomen in Gent in de eigen, veelgeroemde Monstrophonic Sound studio en komt uit via Monstrophonic en Drunkabilly. Op 22 april stelt FFC de selftitled langspeler voor in de Vooruit in Gent, waar voor het eerst alle nieuwe nummers te horen zijn. FFC is de 16e ook in Gent te zien tijdens Record Store Day en speelt in Nederland in Doornroosje (27-5), Sniester in Den Haag (28-5), Mezz (10-6), Manana Manana Festival (18-6), Burgerweeshuis (24-6) en 23 juli op De Zwarte Cross. Meer data onderaan.

Maar eerst: luister

– Ik zag jullie ooit in Utrecht en nog een keer op Sjock. Daarna is de band een tijdje uit elkaar geweest. Wat is er veranderd?
“Er is niets veranderd, we zijn nog steeds even luid en wild, hard en lief, sexy, onvoorspelbaar en mooi. En intussen met de jaren ook nòg intelligenter en erudieter geworden.”

– Waarom gingen jullie uiteen?
“We waren al een tijdje tegen een glazen plafond aan het bonken. Ik werd gevraagd als gitarist door een paar grote bands (Gabriel Rios, Novastar…) en kreeg het niet gebolwerkt om dat alles te combineren met de Combo. Dus heb er uit moeten stappen met pijn in het hart. Na een paar maanden gooiden zij ook de handdoek in de ring – weliswaar in schoonheid, met een uitverkochte Vooruit in Gent tezamen met Peter Pan Speedrock en The Nomads. In schoonheid en stijl dus, geen ruzie of drama, dat is zo goedkoop.”

– Wat hebben jullie in de tussentijd gedaan?
“Iedereen bleef muziek maken en in coole bands spelen; Blackup, Demented Scumcats, Grave Brothers, MannGold, Tall Boys, Les Anges… Sommigen hadden ook een bezigheid in de grafische kunsten, elektronische muziek. Ik zelf deed in noise, impro, big band, productie… We waren bezig dus.”

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

– Waarom kwamen jullie in 2012 weer bij elkaar? Ging het weer jeuken?
“We hebben jaarlijks wel één concert wel gespeeld, op coole plaatsen voor decadent veel geld. En de vraag bleef komen. Vorig jaar bestond het combo 20 jaar. We hebben dat gevierd met een feest in de Vooruit en we hebben toen en passant ook een vinyl-single opgenomen, en nog wat nummers geschreven. Genoeg materiaal voor een album zo bleek, en aangezien het publiek razend enthousiast was en en masse bleef opdagen, dachten we: ‘Waarom niet?’.

“En ook vooral omdat niemand de fakkel overnam; In plaats van luide rauwe energieke sexy rock’n roll te spelen deden jonge bands meer aan emo-tsie en singersongwriter en pathos. Saai. Dus omdat niemand het deed of doet voelden wij de plicht om het dan maar zelf weer op te nemen.”

– In dezelfde bezetting als altijd?
“De bezetting is dezelfde als bij de laatste plaat van 10 jaar terug, Ghent-BXL. Fifty Foot Combo is een band, een som der delen, iedereen heeft een specifieke rol in de sound en tijdens de shows… Je kan echt niemand vervangen. En ondertussen hebben we onze huisgraficus, Matto Le D (tevens ook toetsenist op de eerste platen) weer aan boord voor het artwork. Ook hij heeft een bepalende stempel gehad op de stijl van het combo.”

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

– Hoe gretig is FFC nog na meer dan twintig jaar?
“We krijgen nooit genoeg. De pauze die we voor onzelf ingelast hebben, heeft het vuur alleen meer aangewakkerd. Je vraagt je soms af hoe lang je zo energiek door kan gaan, maar bands als The Sonics en The Stooges geven ons goede hoop. Die blijven ranzig doorgaan tot ze er dood bij neervallen. It’s all about the attitude!”

– Bevat de nieuwe plaat ook nummers in het Nederlands en het Spaans als de recente Wild Man / Soy Un Salvage 7″?
“Die komt enkel op single uit, op het album komt de Franse versie door Sandra. Wild man is een sixties punknummer van The Tamrons. In de jaren ’90 werd er een Nederbeat-versie van opgenomen door de Perverts. Omdat de opnames van de plaat vlotter gingen dan voorzien, hadden we tijd en tape en als grap hebben we de backtrack van Wildman opgenomen. De Nederlandse hebben we zelf ingezongen, Luis Arriaga (Dragtones, Luis and the Wildfires) nam de Spaanse voor zijn rekening. Toen Sandra haar orgel kwam oppikken in de studio heeft ze zonder dat de rest van de band het wist ook nog een Franse versie opgenomen. Wie weet doen we er binnenkort nog eentje in het Japans!”

– Voor Luis Arriaga werkten jullie in 2014 al samen met legendarische garage-Zwitser Reverend Beat Man. Bevat het album meer gastzangers?
“Het album zelf niet nee. We hebben wel met het idee gespeeld om met alleen maar gastzangers te werken, maar het bleek een gedoe.”

– Wat kunnen we verder verwachten op jullie zevende langspeler?
“Mooie wilde luide en energieke muziek, waar alles samenkomt dat we graag horen en zijn; trashy rock ’n roll, surf, psych, van Link Wray, The Monks, Davie Allan, Stooges, Sonics, MC5… Opgenomen in drie dagen, met iedereen in één ruimte op tape gesmeten. Old school werkwijze met maximaal drie takes. En hier ook gemixt door Jim Diamond, die we kennen van The Dirtbombs, The White Stripes, The Sonics, etc. Vuil en ranzig dus, spannend!”

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

– FFC komt ook naar Nederland voor minimaal vijf shows. Hebben jullie wat met de noorderburen? Of zijn het allemaal diknekken hier?
“Ja, al van in den beginne hebben wij wat met jullie en jullie met ons; echte liefde vol lust, altijd zo geweest tussen de Combo en de noorderburen. En zij vinden ons dikkenekken, dus dat compenseert :-).”

– Hoe belangrijk is Nederland voor FFC?
“Nederland is super, en zij hebben naast heel wat bagger ook wel coole bands. Een paar. Wat leuk is is dat jullie heel uiteenlopende bands toch op één affiche durven zetten, van emotsie en pathos naar soul en metal en punkrock en dub en elektronische muziek – daar houden wij van! In België denken ze nog steeds in hokjes en stijlen en niches, met elk hun eigen festivalletjes.”

– Jullie bassist doet mee in de nieuwe film Belgica. Toeval, een stukje erkenning, hoe moeten we dat zien?
“Nee hoor, geen van beide. En erkenning hebben we troef dus dat hoeft ook niet. Wij zijn allemaal van Gent, kennen al die mensen en situaties, en onder andere die club was een soort biotoop. Voor, tijdens en na concerten. Soms gênant om te zien eigenlijk.”

– Waren/zijn jullie bezoekers van de Charlatan en is de underground echt aan het verdwijnen?
“Vroeger meer, zij doen nog altijd coole concerten. Gent is misschien nu iets teveel slachtoffer van zijn succes: heel veel toeristen en ze willen nu ook de boel autovrij maken en zo. Stel je voor. Maar de underground is niet weg, er zijn nog steeds tal van venues en clubs en bars en coole bands die veel lawaai maken en er goed uitzien. Muziek is hier heel belangrijk, zo hoort dat en daar horen wij thuis.”

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

Fifty Foot Combo, foto: Leon de Backer

– Wat moet iedereen weten van FFC en Rodrigo Fuentealba?
“Dat wij jullie graag zien, en er nooit genoeg van krijgen.”

Live kan dat dus op:
– 16-4 Kunstencentrum Vooruit in Gent (Record Store Day)
– 22-4 Kunstencentrum Vooruit in Gent (releaseshow)
– 30-4 Biekorf in Brugge
– 07-5 Cosmic Trip in Bourges (Fr.)
– 27-5 Doornroosje in Nijmegen
– 28-5 Sniesterfest in Den Haag
– 18-6 Manana Manana Festival in Hummelo
– 24-6 Burgerweeshuis in Deventer
– 23-7 Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde
– 27-7 Recyclart in Brussel
– 06-8 Roadkill in Waarschoot
– 18-8 Beer, Blues and BBQ Festival (NL)
– 28-10 De Kreun Halloween Fest in Kortrijk

En dat is wel hierom een goede reden:Deel dit artikel