Je leert mensen pas echt kennen door hun muzikale voorkeuren. De V.I.Playlist biedt een snelle inkijk in de persoonlijkheid van onze gasten. Van welke nummers krijgen ze power tijdens de work-out, waarmee komen de nostalgische kriebels naar boven en welke track doet denken aan de pijnlijke momenten van een break-up? Deze week Daniël de Jongh, frontman van de Nederlandse metalband Textures:

Nostalgie: Guns N’ Roses – ‘Estranged’
“Guns N’ Roses is in mijn jeugd één van de bands geweest, misschien wel dé band, die mij tot de hardere kant van gitaarrock en uiteindelijk de metal heeft laten belanden. Op jonge leeftijd was ik na het zien van de officiële video van ‘You Could Be Mine’ voor de film Terminator II op MTV direct gezwicht voor deze band. De attitude en de rauwe kant die ze daar presenteerden – in combinatie met één van de vetste films uit die tijd – was gewoon zo overweldigend en tof! Ik wilde gelijk alles leren kennen. Waardoor ik ook uiteindelijk de manier van songwriting van de band ging ontdekken en die ben ik bijzonder gaan waarderen. Uiteraard heeft Guns N’ Roses heel veel toffe nummers gemaakt, maar ‘Estranged’ is zo’n nummer dat alles in zich heeft. Het zachte intro met breekbare stem dat zo getergd overkomt en uiteindelijk uitmondt in zo’n episch refrein. Plus de klassieke Slash-esque epische gitaarsolo’s erdoor. Het mooie is dat we dit nummer meerdere malen keihard over de speakers laten gaan als we tijdens onze tour door stad en land gaan.”Work-out track:
Skrillex – ‘First of the Year (Equinox)’
“Skrillex is onderhand één van de koningen in de dancemuziek en staat voor mij dus ook voor muziek om op te sporten. Uiteraard luister ik ook wel naar metalbands die lekker doorpompen, maar toch heb je 9 van de 10 keer dat er tempowisselingen voorbij komen die gewoon keihard het ritme verstoren tijdens het sporten. Dat heb je met elektronische muziek over het algemeen een stuk minder. Dit nummer van Skrillex pompt dan ook van begin tot eind gewoon lekker door en heeft die drive in zich waardoor je gewoon door wilt gaan tot je erbij neervalt. De adrenaline die vrijkomt als die stem “Call 911 now” schreeuwt en daarna die bass die keihard inkomt is zo vet… Dat laat mij gewoon tot het spreekwoordelijke gaatje gaan.”


Break-up: John Mayer – ‘Slow Dancing In A Burning Room’
“Eigenlijk heb ik zelf geen echte break-up songs. Uiteraard luister je meer naar sombere muziek als het uitgaat met je relatie en al helemaal als het zwaar valt. Ik moest dus even denken en kwam toen plots tot de ontdekking dat ik dus wel degelijk een break-up song heb. Jaren geleden had ik iets met een meisje waar ik smoorverliefd op was en daarom voelde ik me ook echt compleet gebroken toen ze een einde maakte aan de relatie. We hadden aardig wat ruzie en begrepen elkaar gewoon niet goed genoeg. Op het moment dat het net uit was, ging ik op bezoek bij mijn oom die in Londen woont. Ik moest er even tussenuit. Precies in die periode kwam ook de plaat Continuum van John Mayer uit en vond ik ‘m in de platenbak bij de HMV. Eenmaal terug bij mijn oom aangekomen, gooide ik de plaat in de cd-speler en toen dit nummer voorbij kwam sprak het me gelijk aan. De tekst en feel van ‘Slow Dancing In A Burning Room’ vatte precies dat wat speelde in die relatie en hoe het tot een einde was gekomen samen.”Beste video ooit: BjÁ¶rk – ‘All Is Full Of Love’
“Er zijn belachelijk veel goede clips uitgekomen in de afgelopen jaren en als je wat uit de metalhoek zou moeten kiezen kom je al gauw uit op bijna elk nummer van Tool. Daarnaast is ook bijna elke clip van Spike Jonze (film/videoregisseur van o.a. Weezer, Arcade Fire en Sonic Youth) een genot om naar te kijken. Maar toch heb ik daar niet voor gekozen. Ik kan mij namelijk nog één clip van BjÁ¶rk herinneren die zo is blijven hangen en die eigenlijk nooit meer is weggegaan. De clip waarin ze een robot is die under construction is en uiteindelijk de liefde bedrijft met een andere robot is zo tof gemaakt. Volgens mij is het ook nog steeds één van de clips die een cultstatus heeft in de muziekvideo-geschiedenis. Het nummer waar ik het over heb is natuurlijk ‘All is Full of Love’.”

Textures live meemaken?
30 oktober – Effenaar, Eindhoven (Polars 10th Anniversary Tour)
31 oktober – P60, Amstelveen (Polars 10th Anniversary Tour)

Door: Thomas Spiekerman
facebooktwittergoogle_plustumblrmail